Slik lager vi høyet vårt
Høy
Høyet er dyrket på frodige enger i Indre Østfold. Når graset har ønsket fôrverdi, og været er på vår side, slår/ kutter vi det. Så vendes det i 1-3 døgn for en rask og jevn forrtørk før det kjøres inn på høytørka. Når høyet skal leveres blir det pressa i små høyballer på ca 20 kg. Noe blir også presset i store baller på ca 500kg. Høy er et naturprodukt og været det enkelte året vil være med på å påvirke lukt, farge og næringsinnhold.
I vårt tørkeanlegg kan vi tørke store mengder høy. Høyet tørkersTørkeanlegget gjør oss mindre avhengig av været og vi får en jevnere kvalitet. Et stort luftavfukteranlegg sørger for at det hele tiden blåses tørr luft gjennom høyet. Noe som sørger for en rask nedtørking som bevarer den gode kvaliteten.
Hovedfordelene med å unngå bakketørking av høyet er:
- Mindre avhengig av godt vær i lange perioder - mindre fare for regnskurer i høyet.
- Unngår tap av næringsstoffer
- Bevarer grønn fin farge
Høysilasje
Vi produserer høysilasje i både store og små firkantballer. De små ballene veier ca 20kg. De er små og lette å håndtere i forhold til bigballer og rundballer. De store firkantballene har stort sett en vekt på mellom 300 og 400 kg.
Høysilasjen produseres omtrent som tørrhøyet, men i stedet for å legge det inn på tørke for å få det tørt så blir det pakket i lufttett emballasje slik at det oppstår en form for fermentering/ ensilering. Derav navnet -silasje. Kvaliteten bevares da så lenge emballasjen ikke blir punktert slik at luft kommer til. Tørrstoffinnholdet i høysilasjen ligger mellom 60 og 75%. Normalt vil den ligge på ca 70% da dette gir en bra kombinasjon av god holdbarhet, smakelig fôr og lett utfôring. Er det tørrstoffinnhold på 80% og oppover kaller vi det for plastpakket høy. Dette fôret kan ha noe redusert holdbarhet. Fôr med under 50% tørrstoff egner seg ikke til hest da dette er tung å håndtere, fryser om vinteren, og gir risiko for botulisme, som er dødelig for hest.