Grovfôr til hest
Grovfôr er det viktigste fôrslaget til en hest. Med godt grovfôr kan du i mange tilfeller redusere eller kutte ut kraftfôret og bare supplere med mineraler og vitaminer. Dette er selvfølgelig avhengig av hva slags arbeid/trening som utføres med hesten og hvor godt hold hesten er i. Dersom hesten utnyttes maksimalt, bør analyser og fôrplaner følges nøye. Grovfôret skal til enhver tid være det viktigste fôrslaget.
Vi produserer høy og høysilasje til hest. Vi tar fôrprøver av hvert enkelt parti som produseres. Dermed får du nøyaktig informasjon om innholdet i det grovfôret du gir din hest.
Analyser
H-klasser
Analyser av hestefôr blir klassifisert i fem klasser ut i fra energiinnhold. H1 har høyest energiinnhold og H5 har lavest. Det eksakte energiinnholdet oppgis i FEh (fôrenheter hest). I det senere har det blitt mere vanlig å oppgi energien i fôret i MJ (mega joule). Det gir en mere nøyaktig måleverdi på energien i fôret, men kan også være noe forvirrende da det finnes flere forskjellige enheter som oppgis i MJ. F.eks. MJ NE = netto energi eller MJ ME = metabolic energy (omsettelig energi). Spesielt om man benytter utenlandsk fôr bør man være obs på at det kan være oppgitt i en annen energienhet. Det er ikke alltid spesifiert hvilken enhet det er da det kan være en enhet som er standard i det aktuelle landet.
Vi analyserer alle våre forskjellige partier med høy og høysilasje. Stort sett ligger energiinnholdet i klasse H2 og H3. Det hender også at vi har partier med H1 og H4.
Sukker
NYTT i 2018 er at vi har analyserapporter som også viser "Total sukker" som også inkluderer fruktaner. Normalt har det kun vært de enkle sukkerartene som har blitt oppgitt. Det er disse enkle sukkerartene som absorberes i tynntarmen og som kan skape problemer for syke og overfølsomme hester. Skal man sammenligne med andre analyserapporter må man altså være oppmerksom på at man må sammenligne de riktige tallene. Fruktan er en mere kompleks sukkerart hvor sukkeret ikke er lett tilgjengelig. Det er avhengig av å bli brutt ned i tykktarmen for at sukkeret skal bli tilgjenglig, noe som gjør at dette absorberes veldig langsomt og i mindre grad enn de enkle sukkerartene. Det finnes lite forskning på i hvilken grad fruktaninnholdet kan påvirke hesten på noe vis. Og det finnes da heller ikke normtall som sier noe om hva som er høyt eller lavt fruktaninnhold.
For mer informasjon om grovfôr og oppsett av fôrplan til din hest se disse linkene:
- grovfornett.no - ulike fagartikler om grovfôr.
- eurofins.no / ofotlab.no - laboratorier som analyserer fôret.
- pc-horse.no - lag din egen fôrplan til din hest